In Tibet
In Lhasa heeft het hotel samen met de gids met heel veel moeite kaartjes voor het Potala Paleis kunnen regelen. Gekocht op de zgn zwarte markt, maar we kunnen gaan!! Het is het voormalige paleis
van de in ballingschap levende dalai lama. We moeten om precies 9.40 uur naar binnen en hebben als groep een uur de tijd om rond te kijken. Dit gebeurt samen met de gids in groepsverband (dus niet
zelf rondkijken). Er zijn ca. 1.000 ruimtes in het paleis dus dat werd een snelle rondloop. Als je te laat bent mag je er niet meer in en als je te lang binnen bent krijgt de gidseen boete! Maar,
prachtig om te zien, omdat ondanks de Culturele Revolutie in China heel veel bewaard is gebleven (dankzij een goede chinese chef in die tijd diezijn opdracht om het paleis te vernietigen steeds
uitstelde). Alle dalai lama's liggen hier begraven intombes die met veel goud en juwelen zijn bewerkt; het boeddisme is een rijke godsdienst......
's Middags naar de Jokhang, de bedevaartsplaats voor alle boeddisten ter wereld. Men moet hier minimaal eenmaal in z'n leven naar toe gaan. In Lhasa dus veel bedevaardgangers die met
gebedsmolentjes in prachtige kledij rondlopen. Hier ook belangrijke beelden uit de 7e eeuw en later. Indrukwekkend.
Op 19 juli een tocht vanuit Lhasa gemaakt naar Ganden. Hier stond een uitgestrekt kloostercomplex dat geheel verwoest is geweest tijdens de Culturele Revolutie en nu weer door de bewoners zelf is
opgebouwd. Het ligt op 4.700 meter hoogte, en vandaar hebben we nog een beklimming gedaan naar 5.000 meter hoogte in de ijle lucht.... Best zwaar, vooral in de voor deze tijd niet geheel
gebruikelijke hitte. We boffen dus steeds maar weer met het weer, eigenlijk zou het nu regenseizoen moeten zijn, maar nu valt eralleen een enkele keer s nachts een bui.... Voor ons wel lekker, maar
voor de Tibetanen slecht, zij hebben de regen in juli en augustus heeel hard nodig.
Daarna ook nog de kleine Kora (dat wat de boeddisten lopen als onderdeel van de bedevaartstocht) om het klooster gewandeld, maar dat was uiteindelijk weer wat veel inspanning. s Avonds toch weer
wat hoofdpijn. Maar met veel water drinken gaat het daarna weer. We hebben geen erge hoofdpijn, iets dat op deze hoogte makkelijk kan gebeuren en we kunnen prima slapen.
Diana heeft s avonds nog een tibetaans hoofdsieraad gekocht (Kampa). Heel mooi. Onze reisleider (ook kunstverzamelaar) heeft meegekeken en we hebben het kunnen kopen voor een normale prijs. Het
spel van afdingen blijft erg leuk....
Gisteren weer op pad: 's morgens vroeg weg naar Gyantse. Daar zullen we pas s avonds aankomen, met een aantal mooie tussenstops. De eerste grote stop was bij een groot meer, een hele heilige plaats
in Tibet. Daar hebben we later (kilometers verderop) ook geluncht. Daarna verder naar een van de hoge passen in Tibet op 5020 meter. Daar weer een korte wandeling gemaakt aan de voet van de
gletschers. Prachtige foto's en geweldig om daar rond te lopen.
Bij aankomst in het hotel in Gyantse zagen we de aankonding van een jaarlijksfestival, en de (bijbehorende) Yak races de volgende dag. De Yak is het nationale beest van Tibet, een soort ruigharige
koe (Jeroen heeft ook al Yak gegeten, en Diana heeft al Yak Boter Thee gedronken). Dus vanmorgen door Gyantse (door de oude wijken) naar het terrein gelopen en daar begon om 10.30 uur al snel de
Yak races. Geweldig om te zien. Veel volk (ook uit de omliggende dorpen) op de been. Iedereen was prachtig uitgedost...
Wat een belevenis weer!!!
Vanmiddag even rustig aan, we zijn inmiddels in Shygatse aanbeland, de 2e stad van Tibet. Het is nog steeds heel warm.
Morgen gaan we verder op de Friendship Highway richting Sakya, een plaatsje 3.5 uur reizen verderop, met een groot klooster. Dan wacht nog een overnachting nabij de Mount Everest (bij lokale
bevolking) en bezoek aan base camp en door naar Nepal. Waarschijnlijk pas volgende week weer internet, in Kathmandu vanaf de dinsdag(?).
Dus nog hele mooie dagen voor de boeg(en we hebben er al zovele gehad!!).
Diana en Jeroen
Wat een indrukken!!!
leuk om met jullie mee te reizen.
gefeliciteerd met de verjaardag van Jeroen
Sounds good!! Enjoy!!!