Diana en Jeroen - We zijn weer thuis-thuis

Eindelijk weer internet

We zijn nu even in Strasbourg en hebben even de beschikking over internet. Straks door naar Schirmeck voor ons vervolg door de Vogezen. Veel nieuwe fotos en verhaal tot en met zaterdag.

Lorraine, Rhodes, 23 mei.

Al weer even geleden, maar dus nu eindelijk weer bij het internet kunnen komen. We schrijven nu op de laptop van Hans die samen met Petra op bezoek is vanwege de hemelvaartvakantie. Ze hebben ons weer voorzien van nieuwe gasblikjes, de te laat per post geleverde verrekijker en een nieuw boekje voor het volgende traject van Schirmeck naar Fesches de Chatel, vlakbij Belfort.

We kunnen dan nu ook weer wat spullen lozen die zij dan weer mee naar Amsterdam nemen: één volgeschreven reisverslag, wandelboekje tot aan Schirmeck, de extra gasbrander met 2 blikjes die we niet nodig gehad hebben, één paar rode bergsokken van Diana, 2 kaarten van eerdere gebieden, trui van Jeroen(?), restantje peper.

Het laatste verslag is van 12 mei, dus we hebben weer heel wat te vertellen, op dat moment waren we dus nog in Metz. Op 13 mei wandelen we vanaf de camping naar Gorze, waar we de bus naar Metz terug willen nemen. Het is een mooie dag en lopen langs het moezelkanaal via Ars-sur-Moselle. Na onze trage start worden we al snel achterop gelopen door amerikaan Lowell die helemaal alleen de GR5 loopt. We lopen de rest van de dag samen op. Een heel relaxte en gezellige dag, zeker voor Lowell, die in ons de eerste volgers van de GR5 treft. De verwachte regen volgt niet, we hebben een lange lunchpauze in Ars (eerst lekkere koffie in een PMU café) en komen rond 15.00 uur in Gorze. Helaas vetrekt de bus van hier alleen 's morgens dus zijn we gedwongen onze tocht met 5 km te verlengen tot ca. 25 km. Daarna volgt nog een lift naar station in -weer- Ars, en hebben we een lange dag achter de rug. In Metz zelf is een shabby straatje met kleine, goedkope eettentjes en een klein supermarktje.

De volgende dag nemen we de trein naar Pagny-sur-Moselle, we steken hier een stukje over de weg af naar Preny, lopen gaat zo-zo vandaag, het was gisteren echt zwaar! In dit gebied veel restanten van de 1e en 2e wereldoorlog, loopgraven, monumenten, massale begraafplaatsen en bunkers. Vlak na een monument zien we iets bewegen, het blijkt een ree te zijn, die geruime tijd blijft staan, zelfs als we dichterbij komen rent ze niet direct weg. In Monteauville hebben we nu weer mazzel met de bus (hij gaat!!!) en kunnen we zelfs eerst een kop koffie drinken in het lokale kroegje. 's Avonds willen we eindelijk eens gaan wassen, maar verspillen tijd door eerst te douchen, de rugtassen van mieren te ontdoen, en komen te laat bij de wasserette (in het shabby straatje) voor wassen en drogen. Dus toch op de camping wassen (droger aldaar is stuk), maar krijgen natuurlijk lang niet alles meer droog. We nemen dan eerst nog de niet aangesloten machine (waar we het waspoeder al in hebben gedaan) en na overpakken in de andere machine doen we veel te veel poeder erin, maar het ruikt wel lekker. Was in de tent opgehangen op waslijntjes en daar onder geslapen. Kennis gemaakt met onze buren, hij is een portugese duiker die in Frankrijk werkt, zij Bulgaarse, zijn zelfs eens bij hen thuis welkom, onze route komt daar echter niet.

15 mei: verhuizen naar nieuwe standplaats. We hebben Liverdun op het oog, maar dat blijkt i.v.m. onregelmatig openbaar vervoer geen slimme uitvalsbasis, we kiezen voor Nancy. Het is een mooie camping, groen gras met bomen. We koken voor het eerst weer eens zelf, zuurkool met worst uit blik met flageolets. Zaterdag rustdag in Nancy, waar we vergeefs proberen een fiets te huren.

Zondag zijn er paardenrennen in de hyppodrome achter de camping waar we al steeds paarden hoorden lopen. We gaan dus maar eens kijken. De races worden goed bezocht, het is lekker weer en we gaan dus gokken!! Gisteren al de kanshebbers uit de krant geselecteerd en inderdaad hebben we bij de 3e race prijs!!! Uiteindelijk met klein verlies een leuke middag gehad. Maandag 18 mei lopen we van Dieulopard naar Liverdun we lopen lekker, al hebben de spieren niet echt zin. Er is de hele dag volop zon. Bij terugkomst op de camping in Nancy is het een rommeltje rond de tent. Blijken we beroofd te zijn!!!! Plasticzakken liggen met enige afstand van de tent, plasticzakken liggen verspreid, chipszakjes zijn open, daar ligt de zak zonder de ringlings.... We zijn beroofd!!!! De kraaien hebben onze luxe snoep, chips en nootjes en de tomaten en de eieren (met schil en al???) uit het doosje opgegeten. Dieven!!! Er ligt alleen nog een halve tomaat. Avondeten dus wat sober, blikje mais kregen ze gelukkig niet open en de ongekookte pasta was ook onaangeroerd.

Dinsdag 19 mei trekken we verder, nu weer voor het eerst met rugzak, eerst met de bus naar Montenoy en door naar Brin-sur-Seille, alwaar we slapen in een chambre-d'hautes bij een dametje thuis. Lopen met de rugzak valt mee, we lopen nu ook voor het eerst met de rugzak en de in Luxemburg gekochte stokken, en dat helpt echt!!! We zijn lekker onderweg en de te lopen afstand is goed, rond 17.00 uur zijn we bij Mme Cesar en kunnen we na de douche aanchuiven voor het repas, een vijfgangen maaltijd met allemaal streek gerechten. Mirabelles, Quiche Lorraine, kaasplakje en een flesje wijn. We vinden uit dat er in Salonnes geen overnachtingsplek meer is en worden gedwongen om morgen een dorp verder te lopen naar de camping in Vic-sur-Seille. Mme Cesar is een verhaal apart, heel vriendelijk, praat veel, maar gelukkig langzaam zodat we het kunnen volgen, is een tegenstander van het beleid van Sarkozy ('Le Petit Nicolas'). We slapen dus deze avond na een maand lang achtereen kamperen, voor het eerst weer in een bed. 's Morgens na een uitgebreid ontbijt weer fris op pad. 's Avonds nog heel even met jarige Jolanda gebeld en gehoord dat alles thuis met katten oké gaat.

20 mei: we zijn precies een maand onderweg. Nog geen heimwee of complete desorientatie van de bewoonde wereld. Alles normaal en we voelen ons goed. Late start en uitgezwaaid door Mme Cesar. We snijden een stukje af via de hoofdweg, maar dat is niet echt een leuke afsteek. We komen nog de Compostella wandelaar tegen in dorpje Gremecey. Even een uurtje gebabbeld. Voor hem en zijn hond is het niet makkelijk. Ze overnachten veel in bossen, dus geen campings. Zijn hond jaagt in het bos ook de everzwijnen en vossen weg. Verder heeft hij last van blaren etc. Hij heeft daardoor ook meer last van regen en niet droog worden van spullen. Wij zijn dan kennelijk toch maar luxe wandelaars. Op de route zien we nog een aangereden everzwijntje liggen. Het is de eerste super warme dag (29 graden!) en als we in Vic-sur-Seille aankomen nemen we op het dorpsplein eerst een frambozentaartje met ranja en een biertje. Ondanks de ingekorte route was het echt zwaar vandaag. De camping ligt helemaal aan de andere kant van het dorpje en we kunnen gelukkig bij een klein supermarktje nog avondeten kopen.

Donderdag 21 mei, hemelvaartdag, hebben we een rustige tocht naar Dieuze, hier komen Hans en Petra ons ophalen om naar de camping vlakbij in Rhodes (aan het meer) te brengen. We nemen dus de tijd. Jeroen vindt de rugzak zwaar. Hierin zit ook wat extra gewicht om de spieren van Diana wat te ontzien. Dus regelmatig nemen we korte pauze (dure en niet lekkere koffie in Marsal). Er dreigt onweer (we zien de buien en horen het gerommel op 6 km in de verte). We besluiten toch eerst door te lopen naar Blanche-Eglise en met de eerste harde druppels (regenjas nu aan of niet?) lopen we het plaatsje binnen. Hier hebben we onder een afdakje tijdens de bui onze late lunch. Op Place du Marche in Dieuze wachten we onder het genot van een biertje op het terras op Hans en Petra om door te gaan naar de Camping in Rhodes. 's Avonds lekker uit eten bij het restaurant en is het weer vakantie.

22 mei: een dagje zonder rugzak vanaf de camping naar Aspach, een mooie route door de velden. Langs het Saarkanaal en tussen meertjes door. We horen kikkers luid kwaken zonder ze te zien, we zien nog een reetje en heel veel grote roofvogels. Spieren zijn onwillig vandaag en het is weer warm in de middag. Het is dan ook de 5e wandeldag achter elkaar. We breken eerder af en Hans en Petra brengen ons weer naar de camping. Echt chique!

Vandaag, zaterdag 23 mei, is het een strak blauwe hemel en lekker warm. We hebben rustdag op de camping. Zojuist weer wat kleren gewassen die op de heg liggen te drogen. Nog 2 wandeldag in het boekje tot aan Schirmeck.

Nu dus even in Strasbourg. Het is superwarm.

Gisteren in de hitte, ca 30 graden, gewandeld naar Abreschviller. Hier lag dus onze slang op het pad, die erg geschrokken was.

marijke ruiter

lieve Diana en Jeroen,

goed om weer van jullie te horen, en fijn dat het goed met jullie gaat, wij zijn net vorige week zaterdag in Strassbourg
geweest met de vriedenclub, schitterende stad mooie kathedraal met een heel bijzonder uurwerk hebben jullie vast ook gezien.

wij hebben net heerlijke hemelvaartdagen achter de rug met schitterend weer en lekker een paar dagen vrij.

hier gaat alles goed.

veel liefs.

marijke

c.hoekstra@home.nl

hallo beidjes,

leuk om weer eens wat te horen. het gaat goed en jullie zien veel mooie dingen en maken leuke situaties mee. blijf ervan genieten. wat jullie doen is uniek. er zijn maar weinig mensen die deze gelegenheid krijgen.
ik geniet van jullie verslagen.

groeten Christa